Avokado, Blog

Füerte Avokado

Füerte Cinsi Avokado

Füerte Cinsi Avokado Nedir?

Her mevsim farklı cins bir avokado yetişir Fuerte avokadoda bu cinslerden birisidir.

Füerte Avokadonun Özellikleri Nedir?

Füerte avokado armut şeklinde, yeşil kabuklu ve hafif pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Alanyada üretimi yaygın olarak yapılmakta ve avokado sevenlerin favorileri arasında yer almaktadır. Genellikle kasım-ocak aylarında meyve verir.

Füerte Avokado Nasıl Olgunlaştırılır?

Füerte avokadoyu olgunlaştırmak için aşşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Olgunlaştırmak istediğiniz avokadoları bir bez torba içerisine yerleştirin. (Sofra bezi ve kese kağadı da olabilir)
  2. Yanına bir elma,limon veya muz koyunuz. Bu meyveler etilen gazı denilen bir gaz salgılar ve bu gaz sayesinde avokadonuz çok daha hızlı bir biçimde olgunlaşacaktır.
  3. Bez torbaya geçirdiğimiz avokadolarımızı naylon bir poşete koyalım bu sayede poşet sera etkisi yaratacaktır ve avokadoların olgunlaşma süreci hızlanacaktır.

Not: Avokadoları her gün kontrol etmeyi ihmal etmeyelim istediğimiz olgunluk seviyesine gelen avokadoları çıkartalım

Füerte Avokadoyu Olgunlaştırmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Öncelikle avokadonun nasıl olgunlaştığını bilmemiz gerekiyor. Avokadoların olgunlaşması için etilen gazı denilen bir gaza ihtiyacı vardır. Bu gazı avokadonun kendisi de üretir lakin erken hasatlarda veya hasat başlangıcında meyve tamamen üretemez. Bu sebeple olgunlaşamayabilir bunu önlemek için de etilen gazını salgılayan diğer meyveleri avokadonun yanına koyabiliriz. Elbette sadece etilen gazını salgılaması o avokadonun olgunlaşacağı anlamına gelmez avokadonun bu gaza sürekli maruz kalması gerekmektedir. Bunun için en etkili yöntem avokadoyu bir naylon poşetin içerisine koymaktır. Bu sayede sera etkisi yaratıp kendi gazı ile olgunlaşacaktır ama burda dikkat etmemiz gereken çok önemli bir faktör bulunmakta avokadoları direk naylon poşete koyarsak o avokadolar çürüyebilir. Bu sebeple öncesinde bir bez torbaya veya kese kağadına sarıp oşekilde koyarsak çürümenin önüne geçebiliriz. Avokadonun nasıl olgunlaştığını anladıysak sırada nasıl daha hızlı olgunlaştıracağımıza geçebiliriz 😊 Avokadoyu hızlı olgunlaştırmak için gerekenleri madde madde yazalım:

  • Sıcaklık: Avokadonun olgunlaşmasını etkileyen diğer bir etken ise ortam sıcaklığıdır. Bu sebeple bulunduğu ortam ne kadar sıcak olursa o kadar hızlı olgunlaşacaktır.
  • Nem: Yüksek nemli bir ortam, avokadoların olgunlaşmasını destekler. Bununla birlikte, çok düşük nem, avokadoların kurumasına ve olgunlaşma sürecinin engellenmesine neden olabilir.

Füerte Avokado Nasıl Saklanır?

Fuerte avokadoları saklamak için bir peçeteye sarıp onu da streç filme sararak dolabınızda sebzelik bölümünde 15-20 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Füerte avokado veya diğer avokado çeşitlerini saklarken, taze kalmasını ve olgunlaşma sürecini kontrol altında tutmayı amaçlamalısınız. Fuerte avokado veya herhangi bir avokado çeşidini saklamanın en iyi yolları sırasıyla bu şekildedir:

  1. 3 ila 5 gün arasında tüketeceğimiz avokadoları birbirine temas etmeyecek şekilde oda sıcaklığında bekletebilirsin’iz birbirine temas etmemesi önemli temas ettikleri yerler daha hızlı olgunlaşacaktır. Not: Limon ve muz gibi etilen gazı salgılayan meyveler avokadoyu olgunlaştıracaktır. Bu sebeple saklamak için bu meyvelerden uzak turmanız gerekmektedir.
  2. Daha uzun süre dayanmasını istediğiniz avokadoları bir peçeteye ardından da streç folyoya sararak buz dolabınızın sebzelik bölümünde saklayabilirsiniz. Bu şekilde 10-12 gün dayanacaktır.Tüketeceğimiz avokadoları sırası ile buz dolabımızdan çıkartabiliriz.

İşin püf noktası buzdolabında çok uzun süre tutmamak ve buzdolabının çok soğuk olmadığından emin olmak. Avokadolar soğuk havayı sevmez ve soğuğa fazla maruz kalırsa donar, donan bir avokado olgunlaşmaz. Bir avokadonun donduğunu iç kısmının kararmasından anlayabilirsiniz. Avokadolarınızı buz dolabınızın sebzelik bölümünde saklayabilirsiniz. Bu kısım biraz daha sıcak olur ve avokadolarınızın donma süresini geciktirir.

Dikkat!!

Avokadolarınızı buzdolabında çok uzun süre saklarsanız avokadolarınızda kararmalar meydana gelecektir. Bu avokadonuzun donduğu anlamına gelir. Bu sebeple olgunlaşmaz veya olgunlaşması çok uzun sürebilir. Bizim tavsiyemiz avokadonuzu buz dolabında 15 günden fazla bekletmemeniz.